Všechny suroviny na těsto zpracujeme a plníme do formiček na ořechy. Pečeme dozlatova. Vychladlé plníme náplní, slepujeme po dvou a nakonec namáčíme v čokoládové polevě.
LIKÉROVÉ VĚNEČKY
160 g hladké mouky
140 g másla
70 g cukru
140 g mletých neloupaných mandlí
1 žloutek
2 lžíce silného likéru
citrónová kůra
skořice
Mouku, cukr, máslo, citrónovou kůru, skořici a mandle promícháme. Přidáme žloutek a likér a vypracujeme těsto. Rozválíme na 1 cm silnou placku a vykrajujeme věnečky, které potřeme likérem a posypeme hrubým cukrem. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dorůžova.
SÁDLOVÉ KULIČKY
200 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
60 g kakaa
150 g sádla
1 vanilkový cukr
loupané mandle
Ze všech ingrediencí (kromě mandlí) vypracujeme těsto, ze kterého děláme malé kuličky. Do každé kuličky vmáčkneme mandli. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.
ŠLEHAČKOVÉ CUKROVÍ
350 g polohrubé mouky
200 g másla
½ šlehačky
½ prášku do pečiva
1 žloutek
vanilkový cukr
Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Upečeme a ještě teplé obalujeme v cukru.
ŠLEHAČKOVÉ CUKROVÍ 2
250 g 100% tuku Omega
5 sklenic hladké mouky
2 žloutky
1 šlehačka
Zpracovat těsto, vykrájet tvary. Po upečení obalit v moučkovém cukru s vanilkou.
ANANASOVÉ VÁLEČKY
3 tatranky
100 g másla
100 g ananasu
6 kulatých piškotů
moučkový cukr
čokoládová poleva
mletý kokos
rum
Ananasové kousky necháme okapat a rozemeleme je společně s tatrankami. Přidáme máslo, rum, ananasovou šťávu a rozmačkané piškoty. Vypracujeme hmotu, kterou podle chuti přisladíme. Dáme ztuhnout do lednice. Potom tvarujeme malé válečky, které máčíme v čokoládě. Některé obalujeme v kokosu, jiné pokapeme trochou světlé čokolády.
KRUPICOVÉ KULIČKY
250 g dětské krupice
100 g másla
200 g cukru moučka
8 lžic rumu
Zpracovat hmotu, nechat do druhého dne uležet, tvarovat kuličky, obalit v čokoládě a kokosu nebo oříšcích.
KLÁŠTERNÍ ROHLÍČKY
140 g hladké mouky
100 g nastrouhaných oříšků
50 g cukru moučku
100 g másla nebo rostlinného tuku (např. Stela)
1 žloutek.
Vše zpracujeme na těsto, které necháme v chladu odpočinout. Potom uválíme váleček, nakrájíme na stejné kousky a tvarujeme rohlíčky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, v předehřáté troubě zvolna upečeme Vychladlé rohlíčky pomažeme na vrchní straně čokoládovou polevou, obalíme v nastrouhaných oříšcích a necháme ztuhnout. Jsou moc dobré.
MÁSLOVÉ KOKOSOVÉ KULIČKY
200 g kokosové moučky
240 g moučkového cukru
80 g másla
2 vejce
60 g kakaa
Vše smícháme a tvarujeme kuličky, které obalujeme v kakau s moučkovým cukrem nebo v kokosové moučce. Necháme v chladu uležet.
KOKOSOVÉ ,,RAFAELO"
200 g kokosové moučky
2 dl slazeného kondenzovaného mléka
loupané mandle
Z kokosu a mléka vypracujeme hmotu a necháme ji vychladit. Do kousků vtlačíme mandli a zakulatíme. Obalíme v kokosu.
ŠTRŮDL Z PIVA
350 g hladké mouky
250 g Hery
12 lžic piva
3 hrsti strouhanky
600 g jablek
100 g rozinek
100 g ořechů
3 lžíce cukru
mletá skořice
Z mouky, tuku a piva zaděláme těsto a necháme ho přes noc uležet. Druhý den rozdělíme těsto na 3 díly, rozválíme, posypeme strouhankou a nastrouhanými jablky. Přidáme rozinky, ořechy a zasypeme skořicí a cukrem. Pečeme dozlatova.
VANILKOVÉ ROHLÍČKY BEZ OŘECHŮ
200 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
1 žloutek
120 g tuku
cukr moučka a vanilkový cukr na obalování
Vypracujeme těsto, necháme do druhého dne v chladu odpočinout. Vyvalujeme malé válečky a tvarujeme na vymazaný plech malé rohlíčky. Upečeme dorůžova a horké obalujeme v cukru s vanilkou.
VANILKOVÉ ROHLÍČKY Z OŘECHY
220 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
140 g másla
1 žloutek
70 g ořechů
2 vanilkové cukry
Máslo krátce utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme žloutek. Pak vmícháme jemně mleté ořechy s moukou a důkladně zpracujeme. Všechny suroviny musí mít stejnou teplotu. Těsto necháme 1-2 hodiny odpočinout při pokojové teplotě. Tvarujeme rohlíčky, upečené obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
KAKAOVÉ ROHLÍČKY Z OŘECHY
250 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
200 g másla
100 g mletých ořechů
1 lžíce kakaa
1 lžička mléka
Vypracujeme těsto, postupně protlačujeme přes nástavec na masovém strojku a tvarujeme malé rohlíčky. Upečené, ještě teplé, obalujeme v moučkovém cukru
PAŘÍŽSKÉ ROHLÍČKY
Těsto:
300 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
250 g Hery
90 g mletých ořechů
2 žloutky
Krém:
2 vejce
4 žloutky
300 g moučkového cukru
375 g másla
Ušleháme nad párou.Zpracujeme těsto a vtlačujeme do formiček. Po upečení a vychladnutí stříkáme na rohlíčky ozdobně krém. Dáme ztuhnout a potom krémovou část máčíme v čokoládové polevě.
LINECKÉ SLEPOVANÉ CUKROVÍ
(Originální recept z Rakouského Lince)
360 g polohrubé mouky
120 g moučkového cukru
240 g másla
4 vařené prolisované žloutky
½ citrónu (šťáva + kůra)
Mouku prosejeme na vál, smícháme s moučkovým cukrem a přidáme rozsekané ztuhlé máslo. Dlaněmi rozdrobíme a do důlku uprostřed dáme prolisované žloutky, šťávu a nastrouhanou kůru z citrónu. Vypracujeme těsto a dáme na hodinu do chladu odpočinout. Vyvalíme plát o síle 5 mm, vykrajujeme tvary, do poloviny vykrojíme střed. V mírně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Slepujeme pikantní zavařeninou (rybízovou, malinovou). „Okaté“ tvary napřed pocukrujeme a pak přilepíme k plným tvarům.
Poznámka: Do těsta se dává výhradně máslo, s jiným tukem by to nebylo ono.
MYSLIVECKÉ KNOFLÍKY
Těsto:
300 g hladké mouky
30 g moučkového cukru
140 g tuku
2 žloutky
Náplň:
3 bílky
200 g nastrouhaných ořechů
200 g moučkového cukru
Ušleháme tuhý sníh do kterého lehce vmícháme nastrouhané ořechy a cukr.Těsto zpracujeme, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Na vykrájená kolečka dáme lžičku náplně a vtiskneme půlku vlašského ořechu. Pečeme velmi mírně.
HUSARSKÉ KNOFLÍČKY
500 g másla
400 g cukru
4 vejce
500 g mletých lískových oříšků
500 g hladké mouky
1 citrón (kůra + šťáva)
1 lžička skořice
2 žloutky
cukr na posypání
strouhané mandle
červená zavařenina
Máslo a cukr ušleháme do pěny. Jednotlivě vmícháme vejce a po částech přidáváme oříšky, mouku, citrónovou kůru a šťávu, skořici. Troubu předehřejeme na 200oC. Na plech rozložíme pečící papír. Z těsta vytvarujeme malé kuličky a do nich uděláme koncem vařečky důlky. Žloutek rozšleháme a kuličky jím pečlivě potřeme. Povrch posypeme cukrem a mandlemi. Pečeme asi 25 minut. Cukroví necháme vychladnout. Do důlků dáme zavařeninu a necháme zatuhnout. Nejlepší marmeláda je pikantní rybízová, ale je možno použít i některou z čokoládových pomazánek (butelka apod.). Do marmelády můžeme před ztuhnutím náplně vmáčknout lískový oříšek (nebo jen lentilku, ale také můžeme posypat třeba barevným máčkem. To v případě, jestliže nedáváme mandle.
Z uvedeného množství je hodně knoflíčků, každý si však může upravit dávkování podle toho, kolik chce mít cukroví.
MOCCA OVÁLKY
Těsto:
210 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
140 g másla
50 g mletých oříšků
20 g jemně mleté kávy
Krém:
60 g másla
80 g cukru
1 žloutek
trochu silné studené kávy
Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme oválky. Na vymazaném plechu upečeme. Vychladlé slepujeme krémem. Na krém utřeme máslo s cukrem, žloutkem a kávou. Slepené cukroví polijeme bílou čokoládou a poprášíme mletou kávou.
RUMOVÉ KROUŽKY
500 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
250 g másla
50 g mletých ořechů
2 žloutky
Vypracujeme těsto a necháme 10 minut v chladu odpočinout. Vyválíme váleček, nakrájíme na kousky, spojíme do kroužků a upečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlé namáčíme v horkém rumu a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
ČOKOLÁDOVÉ KOLÁČKY Z NÁDIVKOU
Těsto:
180 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
140 g másla
3 žloutky
100 g strouhané čokolády
kůra z ½ citrónu
Náplň:
40 g mletého kokosu
40 g mletých ořechů
30 g moučkového cukru
2 lžíce rumu
mléko
Máslo utřeme do pěny s cukrem, žloutky, strouhanou čokoládou, přidáme citrónovou kůru a mouku. Z těsta tvarujeme malé kuličky. Každou kuličku prstem vytvarujeme do koláčku s důlkem. Do důlku dáme nádivku.Všechny přísady na nádivku spaříme trochou horkého mléka, aby nádivka byla vláčná. Pečeme dorůžova.
ŠLEHANÉ ZAZVORKY
150 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
1 lžíce mletého zázvoru
1 vejce
špetka prášku do pečiva
citrónová kůra
Ve vodní lázni šleháme cukr se žloutky do zhoustnutí. Odstavíme a šleháme do vychladnutí. Přidáme citrónovou kůru, prosetou mouku s práškem do pečiva, zázvorem a vypracujeme těsto. Vyválíme tenkou placku, vykrajujme tvary zázvorek. Klademe na vymazaný plech a v mírné troubě upečeme. Na plechu necháme vychladnout.
KREMROLE
(výborné a snadné)
Těsto:
350 g hladké mouky
250 g tuku (Hera)
1/8 l šlehačky
Náplň:
250 g jablek
350 g moučkového cukru
2 bílky
Vypracujeme těsto, necháme hodinu v chladničce uležet. Tence vyválíme, krájíme na 2 cm široké proužky a na navíjíme s přesahem na kovové trubičky. Na vymazaném plechu upečeme. Vychladlé kremrole plníme jablkovým sněhem.Do šlehače dáme jemně nastrouhaná jablka, cukr a bílky. Šleháme až je sníh tuhý.
TATRANKOVÉ PRACNY S KOKOSEM
250 g hladké mouky
100 g pískového cukru
250 g 100% tuku
1 vejce
3 tatranky
2 velké hrsti strouhaného kokosu
Tatranky s kokosem umeleme, přidáme na vál k mouce, cukru a promícháme. Do důlku nastrouháme ztužený tuk, vyklepneme vejce a vypracujeme těsto. Formičky plníme asi do 1/3. Pečeme ve středně teplé troubě a ještě horké vyklopíme do mísy s moučkovým a vanilkovým cukrem a obalíme.
TATRANKOVÉ PRACNY
3 tatranky
60 g cukru
100 g strouhaných ořechů
350 g hladké mouky
250 g 100% tuku
1 vejce
Tuk a tatranky nastrouháme a ze všech přísad vypracujeme těsto. Naplníme formičky a upečeme. Vyklopíme a silně pocukrujeme.
KOŇAKOVÉ ŠPIČKY
180 g moučkového cukru
120 g másla
200 g dětských piškotů
2 lžíce kakaa
4 lžíce rumu
Krém:
máslo
vaječný koňak
Piškoty rozdrtíme, smícháme s cukrem, máslem, kakaem a rumem. Vypracujeme těsto, kousky těsta vtlačujeme do malých likérových štamprliček, vysypaných moučkovým cukrem. Prstem nebo obrácenou vařečkou namočenou v cukru vytlačíme důlek, vyklopíme, naplníme krémem a přilepíme piškot. Na krém utřeme máslo s vaječným koňakem. Můžeme polít čokoládovou polevou.
SUCHÁRKY ZE ZBYLÝCH BÍLKŮ
4 bílky
100 g práškového cukru
80 g polohrubé mouky
40 g másla
Bílky všleháme v pevný sníh, zašleháme ½ cukru. Zbylý cukr jen lehce vmícháme, střídavě přikapáváme rozpuštěné vlahé máslo a přidáváme mouku. Ve vymazané a vysypané úzké formě těsto upečeme. Prochladlý piškot nakrájíme na řezy a na plechu v mírné troubě usušíme. Teplé obalujeme ve vanilkovém cukru
KOKOSOVÉ CUKROVÍ ZE STROJKU
100 g cukru
120 g kokosu
120 g tuku
300 g polohrubé mouky
1-2 vejce
trochu vanilky
Tuk rozemneme do mouky, přidáme cukr, kokos, vanilku a vejcem těsto spojíme. Na strojku tvoříme různé tvary cukroví.
ČOKOLÁDOVÉ ŠULÁNKY
6 vajec
300 g cukru
6 lžic studené vody
30 dkg hladké mouky
100 g hrozinek
100 g ořechů
200 g kandovaného ovoce
50 g kakaa
300 g + ¼ l vody – svařit
rumová tresť
trochu rumu
čokoláda + tuk - rozehřát.Utřeme žloutky s cukrem a vodou, přidáme mouku a sníh z 6 bílků. Upečený piškot rozdrobíme do mísy, přidáme rozkrájené hrozinky, ořechy, kandované ovoce, kakao a zalijeme cukrovou vodou. Pak přidáme 1 rumovou tresť a trochu rumu. Vše dobře promícháme a uděláme malé šišky, máčíme v čokoládě rozehřáté s Omegou a necháme ztuhnout.
HŘÍBEČKY Z MANDLOVÉHO HMOTY
12 dkg oloupaných mletých mandlí
8 dkg cukr moučka
4 dkg másla
vanilkový cukr
lžíce rumu
Vše spojíme a z těsta tvarujeme hříbečky. Necháme je do druhého dne ztuhnout a pak hlavičky máčíme v čokoládové polevě.
KARAMELOVÉ OPLATKY
250 g cukru krystalu
1 máslo
1 Salko
150 g ořechů
dortové oplatky
Cukr upálíme na karamel, vmícháme celé máslo, kondenzované mléko - do husté kaše. Poté přidáme nasekané ořechy a dáváme vždy: oplatku, krém, oplatku, krém. Končíme oplatkou.
KOLÁČKY Z OVESNÝCH VLOČEK
80 g tuku
80 g cukru
80 g ovesných vloček
100 g hladké mouky
1 vejce
rozinky
oříšky
špetka soli
Ze všech přísad vypracujeme těsto. Tvoříme koláčky - Ø asi 3 cm. Do středu koláčku můžeme udělat důlek a dát pikantní zavařeninu.
ŠULAJDY
200 g čokolády na vaření
2x čokoláda Kaštany
250 g 100% tuku
1 Salko
120 g tuku
mandle nebo oříšky
Čokolády rozehřejeme se 100 % tukem. Salko vaříme 2 hodiny a vychladlé ušleháme s tukem. Do papírového košíčku dáváme čokoládu, krém ze Salka,, oříšek nebo oloupanou mandli a opět čokoládu.
CUKROVÍ TVAROVANÉ STROJKEM
460 g hladké mouky
100 g cukru moučka
250 g Stely
100 g ořechů, čokoládová poleva
marmeláda, nebo moučkový a vanilkový cukr na obalení
Zpracujeme těsto, které protlačujeme strojkem a tvoříme tyčinky. Upečeme ve> vyhřáté troubě. Pak můžeme obalovat v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým, nebo část namáčet do čokoládové polevy.Můžeme je také pomazat marmeládou a ještě namočit do 1/3 délky do čokolády.
NEPRAVÝ MARCIPÁN
320 g cukru moučka
80 g másla
130 g sušeného mléka
1 bílek
lžíce rumu.
Zpracujeme na těsto, můžeme z něho dělat kuličky, které obalíme v barevném máčku, nebo vysypeme formičku na čokoládu cukrem, kousek těsta v cukru obalíme nacpeme do formičky a vyklepneme, necháme oschnout.
PERNÍČKY
400 g hladké mouky
200 g cukru moučka
2 celá vejce
80 g tuku
70 g medu
citrónová kůra, vanilkový cukr, skořice
3 špičky nože jedlé sody
Vše zpracujeme v těsto, necháme chvíli odpočinou, vyválíme a vykrajujeme. Vždy dva stejné tvary slepíme marmeládou a až druhý den namáčíme v čokoládové polevě.
SLEPOVANÉ PIŠKOTY
280 g másla
280 g hladké mouky
3 žloutky
2 lžíce vanilkového cukru
Pěna:
našlehat 3 bílky s 280 g cukru.
Vykrájíme tvary, na ně kápneme ušlehanou pěnu a dáme péct, pak slepujeme marmeládou a nebo do něj dáme kolečka banánu a polejeme čokoládou.