MŇAMKY NA SVÁTKY

Napsal Drozdova66.bloger.cz (») 19. 10. 2010 v kategorii KUCHAŘKA, přečteno: 2305×
kucharka/rybI-polEvka.jpg

STAROČESKÁ RYBÍ POLÉVKA S HRACHEM

200 g uvařeného hrachu

400 g okrajových porcí a kostí z ryby

1 mlíčí

1 jikry

100 g kořenové zeleniny

½ lžičky pepře

sůl

muškátový květen 2 žemle

1 lžíce másla na osmažení

Z masa, zeleniny a si uvaříme vývar. Mlíčí a jikry opereme pod tekoucí vodou, nakrájíme a dáme do proceděného vývaru. Přidáme rozmačkaný hrách, maso z vývaru, pepř, sůl, muškát a povaříme. Přidáme i drobně nakrájenou zeleninu z vývaru. Dochutíme a podáváme s houskou nakrájenou na kostičky a usmaženou na másle.

NOVOROČNÍ ČESNEČKA

4 velké brambory

1 kostka bujónu

¼ l smetany

1 lžíce másla

5 stroužků česneku

zelená petrželka

Na kostky nakrájené brambory dáme vařit do 1 ¼ l mody, do které přidáme kostku bujónu. Když jsou brambory měkké,  vyjmeme je a rozšťoucháme. Všleháme do nich smetanu a umícháme jemnou kaši. Tu pak dáme zpět do vody, kde se vařily. Přidáme máslo, utřený česnek a hodně nasekané petrželky.

ČOČKOVÁ POLÉVKA

500 g čočky

1 l kuřecího vývaru

1 l vody

2 brambory

2 cibule

2 mrkve

2 rajčata

2 stroužky česneku

1/8 l olivového oleje

½ lžičky pepře

sůl, oregano(nebo bobkový list), ocet

Do většího hrnce dáme vařit vodu a vývar, přidáme předem namočenou čočku, na kostičky nakrájené brambory, cibuli, mrkev. Dále přidáme spařená a oloupaná rajčata pokrájená na kousky, česnek, oregano a olivový olej. Vaříme prudším varem 15 min. a dalších 30 min. udržujeme při mírném varu. Nakonec dochutíme solí a přidáme trochu octa.

HUMROVÁ POMAZÁNKA

10 tyčinek mraženého humrového masa

1 citrón

majonéza

bílý jogurt

zelená petrželka

sůl, pepř

Humrové tyčinky pokrájíme na tenké plátky. Pokapeme citrónem, osolíme, opepříme a promícháme s lehkou majonézou, nastavenou jogurtem. Tento výtečný předkrm podáváme ve sklenkách na aperitiv a zdobíme kouskem listu hlávkového salátu, dílkem citrónu a kouskem červené kapie.

SLAVNOSTNÍ ŠUNKOVÁ MÍSA

130 g žampiónových plátků

230 g chřestu z konzervy

4 vejce

4 rajčata

sůl, pepř

1 lžíce citrónové šťávy

1 rozetřený stroužek česneku

3 lžíce oleje

1 lžíce zelené petrželky

150 g sýra Gouda

100 g salátových okurek

1 svazek ředkviček

50 g majonézy

1/8 l smetany

kari koření

8 plátků šunky

Žampióny a chřest necháme okapat. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, rozkrojím napůl. Z rajčat odřízneme vršek a vnitřek vydlabeme, osolíme a opepříme. Z citrónové šťávy, trošky soli a pepře, česneku oleje a zelené petrželky si připravíme marinádu. Do ní vmícháme žampióny. Sír, okurku a ředkvičky nakrájíme na tenké plátky a smícháme s majonézou a smetanou. Osolíme a okořeníme. Touto směsí plníme rajčata. Naaranžujeme vše střídavě na mísu, přidáme šunku a můžeme servírovat.

SYROVÁ ROLÁDA S KŘENOVÝM MÁSLEM

300 g eidamu

1 křenové pomazánkové máslo

150 g drůbeží šunky

60 g meruňkového džemu

Eidam vcelku vložíme do mikrotenového sáčku, uvážeme a necháme asi 20 v horké vodě. Nevaříme! Když sýr změkne, rychle ho vyválíme na placku. Plát potřeme křenovým máslem, poklademe šunkou a natřeme meruňkovým džemem. Zavineme, roládu zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout v lednici. Krájíme teplým nožem na plátky. Na talíři zdobíme zeleninou.

KAPR NA ČERNO

1 kapr

½ celeru

1 petržel

1 mrkev

40 g rozinek

40 g mandlí

100 g sušených švestek

10 celých pepřů

5 zrnek nového koření

2 bobkové listy

špetka tymiánu

1 cibule

perník na strouhání

sirup

1 lžíce octa

V osolené vodě vaříme celer, petržel (obojí v celku), drobně nakrájenou mrkev, rozinky, mandle a suché švestky. Do menšího hrnečku dáme vařit všechno koření a cibuli. Když je zelenina měkká vyjmeme celer a petržel, přilijeme scezený vývar z koření. Přidáme naporcovanou ryby, vaříme 5 – 10 minut, pak přidáme větší hrst nastrouhaného perníku, lžíci sirupu a trochu octa. Podáváme s vánočkou.

SMAŽENÝ KAPR PO PŘAŽSKU

1 naporcovaný kapr

2 citróny

sůl

2 vejce

1 lžíce mléka

bílé víno

hladká mouka

strouhanka

sádlo na smažení

zelená petrželka

Připravené porce kapra pokapeme šťávou z 1 citrónu a necháme chvíli odležet. Potom obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích, do který přidáme mléko a víno, a ve strouhance. Pomalu smažíme dozlatova. Podáváme s plátkem citrónu, petrželkou a bramborovým salátem.

KACHNA S JABLKY

1 kachna

8 malých jablek

8 celých pepřů

sůl

brusinky

Vykuchanou kachnu očistíme a osolíme. Dovnitř vložíme 3 jablíčka, z nichž jsme vydlabali jádřinec a místo něj jsme dali brusinkový kompot a po 1 zrnku pepře. Zbývající stejně upravená jablka dáme píci asi v polovině pečení podle kachny, čímž získáme výbornou šťávu.

KRŮTA S MANDLOVOU NÁDIVKOU

1 krůta

máslo

sůl

Nádivka:

3 žemle

3 vejce

100 g másla

50 g oloupaných mandlí

šálek mléka

špetka soli

špetka muškátového květu

špetka cukru

citrónová kůra

sníh ze 2 bílků

Žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Mezitím utřeme máslo se žloutky, solí, květem, cukrem a citrónovou kůrou. Přidáme žemle, tuhý sníh z bílků a ustrouhané mandle. Očištěnou a vykuchanou krůtu touto nádivkou naplníme a pečeme dozlatova.

KRŮTÍ POCHOUTKA

400 g krůtího masa

1 dl piva

trochu kečupu

150 g slaniny

krůtí játra

1 cibule

hladká mouka

Maso z krůty nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, obalíme v hl. mouce a na rozpáleném tuku zprudka opečeme. Pak přidáme pivo a kečup. Pod pokličkou dusíme doměkka. Mezitím na pánvi opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a pokrájená játra. Vše smícháme. Podáváme s rýží nebo chlebem a zeleninovou oblohou.

SILVESTROVSKÝ GULÁŠ

750 g vepřové plece

4 cibule

1 lžíce mleté papriky

kmín

1 sklenička sterilovaného leča

2 pfeferony

1 malý rajský protlak

bramborová kaše v prášku

Vepřovou plec nakrájíme na kostky. Na tuku osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme meltou červenou papriku, vložíme maso a orestujeme. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme trošku kmínu a dusíme. Když je maso skoro měkké, přidáme lečo bez nálevu, nakrájené pfeferony a rajský protlak. Guláš nezahušťuje moukou, ale bramborovou kaší v prášku.

NOVOROČNÍ ČOČKA SE ŠVESTKAMI

300 g čočky

100 g sušených švestek

sádlo nebo máslo

sůl

Čočku a sušené švestky namočíme do vody a necháme do druhého dne. Druhý den společně uvaříme. Čím více dáme švestek, tím je čočka chutnější. Čočku přisolíme podle chuti a dobře omastíme sádlem nebo máslem.

VÁNOČNÍ PUNČ

1 l čaje

2 citróny

20 kostek cukru

¼ l rumu

Uvaříme čaj a vymačkáme do něj šťávu z citrónů. Přidáme kostky cukru, otřené o citrónovou kůru. Nakonec přilijeme rum a necháme přejít varem.

VÝBORNÝ PUNČ BEZ ALKOHOLU -PRO DĚTI

4 sáčky šípkového čaje

500 ml vody

200 ml pomerančového džusu

šťáva z citrónu

4 lžíce tekutého medu

Sáčky s čajem přelijeme vroucí vodou. Přiklopíme a necháme 10 minut stát. Pak sáčky vyjmeme, do čaje přilijeme džus, citrónovou šťávu, nahřejeme, rozdělíme do sklenic a osladíme medem.

SIVESTROVSKÁ,, KACHNA"

1 l bílého vína

1 citrón

2 lžíce práškového cukru

Víno přelijeme do džbánu, citrón oloupeme jako jablko, aby kůra zůstala celá. Citrón do kůry znova zabalíme, propícháme jehlicí a vhodíme do vína. Přidáme cukr, zamícháme, přikryjeme a necháme v chladu alespoň 12 hodin uležet.

HORKÁ KÁVA S WHISKY

40 ml whisky

4 lžíce pískového cukru

4 porce instantní kávy

šlehačka

1 lžička kakaa

Destilát s cukrem rozdělíme do šálků. přelijeme horkou kávou, ozdobíme šlehačkou a kakaem.

Štítky: MŇAMKY
Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
jana z IP 92.240.174.*** | 9.2.2014 02:42
Na svátky se také často dělá česneková pomazánka, recept na ní je tady www.femina.cz/recepty/pomazanky/cesnekova-pomazanka-2.html


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel tři a sedm