Z masa, zeleniny a si uvaříme vývar. Mlíčí a jikry opereme pod tekoucí vodou, nakrájíme a dáme do proceděného vývaru. Přidáme rozmačkaný hrách, maso z vývaru, pepř, sůl, muškát a povaříme. Přidáme i drobně nakrájenou zeleninu z vývaru. Dochutíme a podáváme s houskou nakrájenou na kostičky a usmaženou na másle.
NOVOROČNÍ ČESNEČKA
4 velké brambory
1 kostka bujónu
¼ l smetany
1 lžíce másla
5 stroužků česneku
zelená petrželka
Na kostky nakrájené brambory dáme vařit do 1 ¼ l mody, do které přidáme kostku bujónu. Když jsou brambory měkké, vyjmeme je a rozšťoucháme. Všleháme do nich smetanu a umícháme jemnou kaši. Tu pak dáme zpět do vody, kde se vařily. Přidáme máslo, utřený česnek a hodně nasekané petrželky.
ČOČKOVÁ POLÉVKA
500 g čočky
1 l kuřecího vývaru
1 l vody
2 brambory
2 cibule
2 mrkve
2 rajčata
2 stroužky česneku
1/8 l olivového oleje
½ lžičky pepře
sůl, oregano(nebo bobkový list), ocet
Do většího hrnce dáme vařit vodu a vývar, přidáme předem namočenou čočku, na kostičky nakrájené brambory, cibuli, mrkev. Dále přidáme spařená a oloupaná rajčata pokrájená na kousky, česnek, oregano a olivový olej. Vaříme prudším varem 15 min. a dalších 30 min. udržujeme při mírném varu. Nakonec dochutíme solí a přidáme trochu octa.
HUMROVÁ POMAZÁNKA
10 tyčinek mraženého humrového masa
1 citrón
majonéza
bílý jogurt
zelená petrželka
sůl, pepř
Humrové tyčinky pokrájíme na tenké plátky. Pokapeme citrónem, osolíme, opepříme a promícháme s lehkou majonézou, nastavenou jogurtem. Tento výtečný předkrm podáváme ve sklenkách na aperitiv a zdobíme kouskem listu hlávkového salátu, dílkem citrónu a kouskem červené kapie.
SLAVNOSTNÍ ŠUNKOVÁ MÍSA
130 g žampiónových plátků
230 g chřestu z konzervy
4 vejce
4 rajčata
sůl, pepř
1 lžíce citrónové šťávy
1 rozetřený stroužek česneku
3 lžíce oleje
1 lžíce zelené petrželky
150 g sýra Gouda
100 g salátových okurek
1 svazek ředkviček
50 g majonézy
1/8 l smetany
kari koření
8 plátků šunky
Žampióny a chřest necháme okapat. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, rozkrojím napůl. Z rajčat odřízneme vršek a vnitřek vydlabeme, osolíme a opepříme. Z citrónové šťávy, trošky soli a pepře, česneku oleje a zelené petrželky si připravíme marinádu. Do ní vmícháme žampióny. Sír, okurku a ředkvičky nakrájíme na tenké plátky a smícháme s majonézou a smetanou. Osolíme a okořeníme. Touto směsí plníme rajčata. Naaranžujeme vše střídavě na mísu, přidáme šunku a můžeme servírovat.
SYROVÁ ROLÁDA S KŘENOVÝM MÁSLEM
300 g eidamu
1 křenové pomazánkové máslo
150 g drůbeží šunky
60 g meruňkového džemu
Eidam vcelku vložíme do mikrotenového sáčku, uvážeme a necháme asi 20 v horké vodě. Nevaříme! Když sýr změkne, rychle ho vyválíme na placku. Plát potřeme křenovým máslem, poklademe šunkou a natřeme meruňkovým džemem. Zavineme, roládu zabalíme do alobalu a necháme ztuhnout v lednici. Krájíme teplým nožem na plátky. Na talíři zdobíme zeleninou.
KAPR NA ČERNO
1 kapr
½ celeru
1 petržel
1 mrkev
40 g rozinek
40 g mandlí
100 g sušených švestek
10 celých pepřů
5 zrnek nového koření
2 bobkové listy
špetka tymiánu
1 cibule
perník na strouhání
sirup
1 lžíce octa
V osolené vodě vaříme celer, petržel (obojí v celku), drobně nakrájenou mrkev, rozinky, mandle a suché švestky. Do menšího hrnečku dáme vařit všechno koření a cibuli. Když je zelenina měkká vyjmeme celer a petržel, přilijeme scezený vývar z koření. Přidáme naporcovanou ryby, vaříme 5 – 10 minut, pak přidáme větší hrst nastrouhaného perníku, lžíci sirupu a trochu octa. Podáváme s vánočkou.
SMAŽENÝ KAPR PO PŘAŽSKU
1 naporcovaný kapr
2 citróny
sůl
2 vejce
1 lžíce mléka
bílé víno
hladká mouka
strouhanka
sádlo na smažení
zelená petrželka
Připravené porce kapra pokapeme šťávou z 1 citrónu a necháme chvíli odležet. Potom obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích, do který přidáme mléko a víno, a ve strouhance. Pomalu smažíme dozlatova. Podáváme s plátkem citrónu, petrželkou a bramborovým salátem.
KACHNA S JABLKY
1 kachna
8 malých jablek
8 celých pepřů
sůl
brusinky
Vykuchanou kachnu očistíme a osolíme. Dovnitř vložíme 3 jablíčka, z nichž jsme vydlabali jádřinec a místo něj jsme dali brusinkový kompot a po 1 zrnku pepře. Zbývající stejně upravená jablka dáme píci asi v polovině pečení podle kachny, čímž získáme výbornou šťávu.
KRŮTA S MANDLOVOU NÁDIVKOU
1 krůta
máslo
sůl
Nádivka:
3 žemle
3 vejce
100 g másla
50 g oloupaných mandlí
šálek mléka
špetka soli
špetka muškátového květu
špetka cukru
citrónová kůra
sníh ze 2 bílků
Žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Mezitím utřeme máslo se žloutky, solí, květem, cukrem a citrónovou kůrou. Přidáme žemle, tuhý sníh z bílků a ustrouhané mandle. Očištěnou a vykuchanou krůtu touto nádivkou naplníme a pečeme dozlatova.
KRŮTÍ POCHOUTKA
400 g krůtího masa
1 dl piva
trochu kečupu
150 g slaniny
krůtí játra
1 cibule
hladká mouka
Maso z krůty nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, obalíme v hl. mouce a na rozpáleném tuku zprudka opečeme. Pak přidáme pivo a kečup. Pod pokličkou dusíme doměkka. Mezitím na pánvi opečeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a pokrájená játra. Vše smícháme. Podáváme s rýží nebo chlebem a zeleninovou oblohou.
SILVESTROVSKÝ GULÁŠ
750 g vepřové plece
4 cibule
1 lžíce mleté papriky
kmín
1 sklenička sterilovaného leča
2 pfeferony
1 malý rajský protlak
bramborová kaše v prášku
Vepřovou plec nakrájíme na kostky. Na tuku osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme meltou červenou papriku, vložíme maso a orestujeme. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme trošku kmínu a dusíme. Když je maso skoro měkké, přidáme lečo bez nálevu, nakrájené pfeferony a rajský protlak. Guláš nezahušťuje moukou, ale bramborovou kaší v prášku.
NOVOROČNÍ ČOČKA SE ŠVESTKAMI
300 g čočky
100 g sušených švestek
sádlo nebo máslo
sůl
Čočku a sušené švestky namočíme do vody a necháme do druhého dne. Druhý den společně uvaříme. Čím více dáme švestek, tím je čočka chutnější. Čočku přisolíme podle chuti a dobře omastíme sádlem nebo máslem.
VÁNOČNÍ PUNČ
1 l čaje
2 citróny
20 kostek cukru
¼ l rumu
Uvaříme čaj a vymačkáme do něj šťávu z citrónů. Přidáme kostky cukru, otřené o citrónovou kůru. Nakonec přilijeme rum a necháme přejít varem.
VÝBORNÝ PUNČ BEZ ALKOHOLU -PRO DĚTI
4 sáčky šípkového čaje
500 ml vody
200 ml pomerančového džusu
šťáva z citrónu
4 lžíce tekutého medu
Sáčky s čajem přelijeme vroucí vodou. Přiklopíme a necháme 10 minut stát. Pak sáčky vyjmeme, do čaje přilijeme džus, citrónovou šťávu, nahřejeme, rozdělíme do sklenic a osladíme medem.
SIVESTROVSKÁ,, KACHNA"
1 l bílého vína
1 citrón
2 lžíce práškového cukru
Víno přelijeme do džbánu, citrón oloupeme jako jablko, aby kůra zůstala celá. Citrón do kůry znova zabalíme, propícháme jehlicí a vhodíme do vína. Přidáme cukr, zamícháme, přikryjeme a necháme v chladu alespoň 12 hodin uležet.
HORKÁ KÁVA S WHISKY
40 ml whisky
4 lžíce pískového cukru
4 porce instantní kávy
šlehačka
1 lžička kakaa
Destilát s cukrem rozdělíme do šálků. přelijeme horkou kávou, ozdobíme šlehačkou a kakaem.