Na hrubé nudličky nastrouháme 250 g tvrdého sýra (Primátor aj.), přidáme 3 stroužky utřeného česneku a 1 majonézu. Zamícháme 3 lžíce rozinek namočených v rumu. Dáme vychladit. Plátky rohlíku nebo veky potřeme lehce máslem a pak silněji namažeme pomazánkou.
SALÁT PRIMÁTOR:
70 g sýra Primátor, 6 rajčat, 3 zelené papriky, 2 menší cibule, 4 natvrdo uvařená vejce, 3 lžíce oleje, ocet, zelená petržel, sůl. Oloupanou cibuli a papriku spaříme vařící vodou. Do mísy vrstvíme nakrájená rajčata, vychladlé, na nudličky nakrájené papriky, kolečka nakrájené cibule a plátky vajec. Osolíme, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme olejem a posypeme zelenou petrželkou.
KARBANÁTKY Z ROKFÓRU:
200 g sýra Rokfór, 50 g droždí, 3 vejce, 1 lžíce vody, česnek, strouhanka, sůl. Sýr a droždí nastrouháme. Spojíme s vejci a utřeme s troškou vody. Ochutíme česnekem utřeným se solí, zahustíme podle potřeby strouhankou. Tvarujeme placičky a smažíme po obou stranách na rozpáleném tuku. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.