Suroviny: hovězí svíčková 600g (může být i falešná nebo mladé pěkné hovězí zadní) 2 žloutky nadrobno nakrájená cibule hořčice kečup lžička sladká mletá paprika lžička mletý kmín drcený nebo mletý bílý pepř sůl worchesterová omáčka chilli omáčka maggi česnek na topinky olej chleba na topinky Postup přípravy : Maso odblaníme (někdy tam nějaké kousky mohou být), pomeleme (můžeme i 2-3x, aby bylo jemné) nebo můžeme maso naškrábat nožem. Upravené dáme do mísy, přidáme najemno nakrájenou cibuli, hořčici, kečup, pokapeme worchesterovou omáčkou (jen decentně, je hodně aromatická), osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku-na barvu v mase není cítit, mletý kmín-zvýrazní chuť masa není cítit, pokapeme chilli omáčkou, přidáme trochu maggi a přidáme pouze žloutky. Dobře promícháme, ochutnáme a pokud je potřeba nějakou ingredienci přidat, dáme a dochutíme na tak akorát...každý dle chuti a dáme vychladit. K masu osmažíme topinky, kdo nechce smažené může opéct v toustovači, ale není to ono... oloupeme česnek a společně podáváme. Pokud je maso husté, dáme trošku vody nebo oleje na zjemnění a pořádně do masa zapracujeme, promícháme. Poznámka: Česnek dáváme až na topinky. Někdo má rád víc, někdo míň...nikdy nepřidáváme do masa, úplně to změní chuť tataráku stejně jako kyselá okurka!!!
BRAMBOROVÁ MŇAMKA NA TOPINKY
Suroviny: 2 vařené brambory, plnotučné hořčice (lze i ochucená se zeleným pepřem) 1 celé vejce (lze vynechat, i když to spojuje) špetka soli, černý pepř sladká i pálivá paprika pálivý kečup sladký kečup worchestr Postup přípravy: Brambory s ostatními přísadami smícháme a rozmixujeme v hladkou směs, dochutíme pak podle sebe.Mažeme na topinky potřené česnekem a připíjíme citronový čaj či jiný nápoj.
FAZOLKY NA SMETANĚ
Ingredience : čerstvé fazolky 1 cibule 1 smetana na vaření hladká mouka máslo vařené hovězí maso nebo vejce nebo párek cukr, sůl, ocet Postup přípravy: Fazolky je třeba nejdříve očistit, okrájet stonky a případně odstranit i ta tuhá vlákna. Omýt je a posekat na menší kousky. Na másle zpěnít cibulku, přidát fazolky a lehce osmahnout.Zalít sklenicí vody a dusit chvíli do poloměka. Smetanu rozdělat s hladkou moukou do hladka. Popřípadě přidat i trochu vody, protože smetana je někdy opravdu hutná. Zalít fazolky a dusít po pokličkou. Nechat probublávat dalších 10-15 min a občas zamíchat, aby se omačka nepřichytla. Nakrájet si uvařené hovězí maso (nebo vajíčka atd...) a ke konci přidat do omáčky k fazolkám. Na závěr dochutit: davá se i malá špetku cukru a pak se dochucuje solí a případně trochou octa.
KARLOVARSKÝ KNEDLÍK
Ingredience: Bílé pečivo 800g Vejce 5 ks Mléko 500 ml Mouka hrubá 300 g Petrželka nať čerstvá 30 g Sůl Muškátový květ
Postup přípravy: Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a necháme proschnout, takto připravené kostičky navlhčíme mlékem, vejce si rozdělíme na žloutky a bílky, do žloutků přidáme mléko, špetku muškátového květu, sůl, mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko. Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou petrželku, těstíčko, lehce vše promícháme, na konec opravdu opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Takto připravené těsto tvarujeme pomocí potravinářské folie do tvaru knedlíku. Folii na několika místech propíchneme opatrně vidličkou. Takto připravené knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 18-20 min.
CHLUPATÉ KNEDNÍKY
Ingredience: sůl těsto 750 g brambory 1 ks vejce 300 g hrubá mouka Postup přípravy : Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Necháme je odstát a pak přebytečnou vodu slijeme. Brambory osolíme, přidáme k nim vejce a prosátou hrubou mouku a vypracujeme těsto. Pomocí velké lžíce namočené ve vodě tvoříme z těsta podlouhlé menší knedlíky, které zaváříme do většího množství vroucí osolené vody. Opatrně je promícháme vařečkou a vaříme asi 7 - 10 minut podle velikosti. Uvařené chlupaté knedlíky opatrně vyjmeme z vody děrovanou naběračkou, necháme je krátce odkapat. Chlupaté knedlíky rozdělíme na talíře a podáváme. Nejlépe chutnají přelité cibulkou osmaženou na sádle a podáváme s dušeným zelím a uzeným masem. Výborné jsou též ke guláši.
VIŠŇOVÝ ZAKUSEK
Ingredience : Na náplň: 1 sklenička višňového kompotu 150 g cukru krystal 3 balení vanilkového pudingu 7 ks bílků 180 g cukru krystal
Na ozdobu: 1 balení smetany ke šlehání 1 sáček ztužovače šlehačky 1 balení nastrouhané čokolády
Na těsto: 7-8 ks vajec 150 g cukru moučka 1 sáček vanilkového cukru 4-5 lžíce polohrubé mouky
Postup přípravy: Těsto: Žloutky a moučkový s vanilínovým cukrem utřeme. Přidáme polohrubou mouku a tuhý sníh z bílků. Smícháme. Těsto se rozetřete na plech, pokrytý papírem na pečení a upečese ve vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí se papír odstraní. Naplní se krémem a nechá vychladnout. Potom se natřete vyšlehanou smetanou se ztužovačem. Náplň: Višně z 1 kompotu se vypeckují a umelou na mlýnku. Šťáva z kompotu se doleje do 7 dl vodou. Přidají se umleté višně, 150g cukru a dají se vařit. Přidají se 3 vanilkové pudinky, rozmíchané s trochou šťavy a uvaří v hustou kaši. Když zhoustne, ještě do horké se přidá sníh z bílků a 180 g cukru. Sníh se přidává postupně, přitom ho pomalu promíchávejte vařečkou. Hotový krém vylejte na piškot. Na vychladnutý zákusek natřete vyšlehanou šlehačku a posypte strouhanou čokoládou.