400 ks hlavička pampelišky | 2 litry voda | 3 ks citrón | 2 kg cukr krystal
Postup přípravy Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou. Vložíme do čtyřlitrového hrnce na zalijeme 2 lity vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo. Pampeliškový med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení. Můžeme také rozmíchat s máslem /medové máslo/ a mazat na chleba nebo pečivo. Pampelišky trháme na klidném, čistém místě, kde nejezdí auta a pokud možno kolem poledne, kdy jsou pampelišky nejvíc rozkvetlé.
Citróny nenahrazujeme kyselinou citrónovou a potom je pampeliškový med bez chemických přípravků
MED Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU
Suroviny:
50 květů černého bezu, 1 velký citron, 1 litr vody, 1 kg cukru.
Postup přípravy:
Citron oloupeme a nakrájíme na kousky. Květy opereme a odstříháme velké stonky. Květy s citronem povaříme 20 minut v litru vody a necháme 24 hodin vyluhovat. Druhý den přecedíme přes plátno, do šťávy přidáme cukr a vaříme, až se začne táhnout(4 hod) . Horké plníme do sklenic a zavíčkujeme. Je to skvělé při nachlazení do čaje.
Medy se dělají i z květů lípy, z divizny atd.. budu ráda když mi zde přispějete dalšími recepty :-)