MEDY Z PAMPELIŠEK A BEZOVÉHO KVĚTU

Napsal Drozdova66.bloger.cz (») 27. 4. 2012 v kategorii KUCHAŘKA, přečteno: 9237×
kucharka/med.jpg

PAMPELIŠKOVÝ MED :

 

Suroviny:

400 ks hlavička pampelišky  |  2 litry voda  |  3 ks citrón  |  2 kg cukr krystal

Postup přípravy
Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou. Vložíme do čtyřlitrového hrnce na zalijeme 2 lity vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo. Pampeliškový med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení. Můžeme také rozmíchat s máslem /medové máslo/ a mazat na chleba nebo pečivo. Pampelišky trháme na klidném, čistém místě, kde nejezdí auta a pokud možno kolem poledne, kdy jsou pampelišky nejvíc rozkvetlé.

Citróny nenahrazujeme kyselinou citrónovou a potom je pampeliškový med bez chemických přípravků

MED Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU

Suroviny:

50 květů černého bezu, 1 velký citron, 1 litr vody, 1 kg cukru.

Postup přípravy:

Citron oloupeme a nakrájíme na kousky. Květy opereme a odstříháme velké stonky. Květy s citronem povaříme 20 minut v litru vody a necháme 24 hodin vyluhovat. Druhý den přecedíme přes plátno, do šťávy přidáme cukr a vaříme, až se začne táhnout(4 hod) . Horké plníme do sklenic a zavíčkujeme. Je to skvělé při nachlazení do čaje.

Medy se dělají i z  květů lípy, z divizny atd.. budu ráda když mi zde přispějete dalšími recepty :-)


Štítky: MŇAMKY
Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Pavla z IP 85.160.206.*** | 31.5.2011 17:03
Tak jsem ty medy vyzkoušela udělat a fajn se mi povedly oba dva. Ja fakt třeba je dost dlouho nechat vařit. smile
Petr z IP 89.190.64.*** | 2.6.2012 10:14
Já bych měl jen dotaz k tomu propírní květů.Nemyslíte si že je to škoda?Smejeme a zničíme tím vše co včelky tak pracně nosí do úlu ?
Pája z IP 85.162.12.*** | 3.6.2012 05:35
JE JASNÉ ŽE TO NEVYPEREME V PRAČCE ALE JEN PROPLÁCHNEME smile. ABYCHOM SE ZBAVILI MRAVENCŮ A JINÝCH BROUKŮ. KTEŘÍ RÁDI MASÍČKO TAK NEMUSÍ smile
Petr z IP 89.190.64.*** | 4.6.2012 16:28
...a to já je tam nechám smile Stejně se to pak cedí přes plátno smile
Pája z IP 85.162.17.*** | 5.6.2012 04:30
JÁ ASPOŇ NEMÁM Z NICH VÝVAR smile I KDYŽ ČLOVĚK NEVÍ Z ČEHO ZTLOUSTNE smile
Jana z IP 194.228.11.*** | 20.8.2014 09:15
Já dělám sirupy, musím na to mít větší nádobí, aby se to vše zpracovalo dohromady. Dobré je k tomu nádobí Glory www.wellmall.cz/Kuchyne/Vareni/7258-BANQUET-10dilna-sada-nerezoveho-nadobi-Glory


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel nula a deset